Καρότσι εγκλώβισε την άτυχη Αλέκα στο μοιραίο ασανσέρ σε ξενοδοχείο της Κρήτης; (Φωτο)

Συνθήματα και μπογιές στο ξενοδοχείο στον Σταυρό Χανίων, όπου βρέθηκε – έπεσε νεκρή στο ασανσέρ η 20χρονη Αλέκα Τσιλιγιάννη από την Κάτω Μακρινού, πέταξαν αναρχικοί, στο πλαίσιο παρέμβασής τους τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Δείτε: Κρήτη: Παρέμβαση με συνθήματα στο ξενοδοχείο που άφησε την τελευταία της πνοή η 20χρονη Αλέκα (Βίντεο)

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι, όπως αναφέρουν εκτός των άλλων σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο indymedia, ο θάνατος της κοπέλας, οφείλεται σε πνιγμό από καρότσι μεταφοράς τροφίμων μέσα σε αναβατόριο που χρησιμοποιούταν ως ανελκυστήρας. Η «Σ» φέρνει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το εν λόγω καρότσι, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, τόσο από την πλευρά του Ιατροδικαστή και ειδικών μηχανικών, όσο και από την Αστυνομία, καθώς φαίνεται να ήταν αυτό που εγκλώβισε την άτυχη 20χρονη.

Η ανακοίνωση των αναρχικών:

«Στις 20 Σεπτέμβρη χάνει τη ζωή της εν ώρα εργασίας στο ξενοδοχείο Cretan Pearl του ομίλου HotelBrain, η 20χρονη Αλέκα η οποία ασκούσε εκεί την πρακτική της. Η εργαζόμενη εγκλωβίστηκε σε έναν ανελκυστήρα – αναβατόριο μαζί με ένα καρότσι μεταφοράς τροφίμων το οποίο προκάλεσε τον πνιγμό της. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ η κοπέλα κατέληξε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας για την χρήση αυτής της καρμανιόλας (σήμανση κλπ), παρόλο που το ξενοδοχείο είχε μεριμνήσει να δώσει γραπτές οδηγίες για να είναι χαμογελαστοί οι εργαζόμενοι μπροστά στους τουρίστες. Ο φόρτος εργασίας και η πίεση για να «βγει η δουλειά» εμμέσως πλην σαφώς, ουσιαστικά ανάγκαζε το προσωπικό να χρησιμοποιεί το αναβατόριο για να κερδίσει χρόνο.

Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά τον απεγκλωβισμό της κοπέλας, είχαν κολληθεί προειδοποιητικά χαρτιά για την χρήση του αναβατορίου μόνο για τρόφιμα. Η διοίκηση του ξενοδοχείου μαζί με τα ντόπια ΜΜΕ προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός επιχειρώντας να μην φανεί σαν εργατικό ατύχημα και η είδηση να μην πάρει διαστάσεις.

Θεωρώντας το χρέος μας, σαν μια ελάχιστη απάντηση την Δευτέρα 22/10 επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο, γράφοντας συνθήματα, πετώντας τρικάκια και μπογιές σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε το γεγονός.

Η συνεχής υποτίμηση της εργασίας και η απαξίωση των ζωών των από τα κάτω θα σταματήσει μόνο μπροστά στην αντίσταση, στην οργανωμένη δράση της τάξης μας, ενάντια στα αφεντικά, ενάντια σε κάθε εξουσία που καταδυναστεύει τις ζωές μας.

Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην απάθεια και την ιδιώτευση, και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας.

Αναρχικοί-ες».

Η ανακοίνωση του ξενοδοχείου:

«Επρόκειτο για σπουδάστρια του ΙΕΚ Πάτρας που από 1ης Ιουλίου 2018 πραγματοποιούσε την πρακτική της άσκηση στο ξενοδοχείο και δη στους χώρους της κουζίνας.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν η σπουδάστρια εισήλθε, για λόγους που ακόμα δεν είναι γνωστοί, στο υδραυλικό αναβατόριο φορτίου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων και εμπορευμάτων.

Στη συνέχεια και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε εκεί μη έχοντας τις αισθήσεις της και διακομίσθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’, όπου δυστυχώς κατέληξε.

Ως διοίκηση του ξενοδοχείου ήμασταν από την πρώτη στιγμή και για όλο αυτό το διάστημα δίπλα στους οικείους της για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε τέτοιες στιγμές τα λόγια πρέπει να είναι λίγα. Διεξάγονται έρευνες από τις αρχές και επιβάλλεται να είμαστε φειδωλοί στις όποιες δηλώσεις. Είμαστε από την πρώτη μέρα σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό το λυπηρό και τραγικό γεγονός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς της».

«Έσβησε» από ασφυξία

Το άτυχο κορίτσι είχε εγκλωβιστεί μέσα σε ασανσέρ που χρησιμοποιείται για την μεταφορά τροφίμων. 13 μέρες μετά έσβησε στην εντατική του νοσοκομείου.

Η εκτίμηση του ιατροδικαστή για τα πραγματικά αίτια του θανάτου προκάλεσε σοκ.

«Μπορεί να σφηνωθεί το κεφάλι μας κάπου σε στενό χώρο και να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Είναι και αυτό ένα είδος απαγχονισμού. Ή κάποιο άλλο πιο σπάνιο είναι αυτό που λέμε ασφυξία θέσεως, δηλαδή εγκλωβίζεται το σώμα μας σε ένα πολύ στενό χώρο και πάλι δεν υπάρχει δυνατότητα έκτασης του θώρακα για να πάρει ανάσα», λέει ο ιατροδικαστής Χανίων.

sinidisi.gr

Δείτε επίσης: Κρήτη: Έχασε τη μάχη η νεαρή κοπέλα που βρέθηκε χωρίς σφυγμό σε ασανσέρ

Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της νεαρής κοπέλας στην Κρήτη: Ο ιατροδικαστής κάνει λόγο για εργατικό ατύχημα (Ηχητικό)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί